Het juist onderhouden van een boot is niet altijd gemakkelijk. Door de boot juist te onderhouden kan dit ervoor zorgen dat de waarde van de boot niet snel zal dalen. Hierdoor kun je bij het verkopen van de boot dit tegen een juiste waarde doen. Goed onderhoud is een van de tips voor het verkopen van je boot. In dit artikel worden een aantal tips gegeven voor het juist onderhouden van de boot.

Onderhoud aan de motor

Wanneer in de winter de boot enige tijd uit het water is geweest is het belangrijk om de motor gaat na te kijken. De meeste geven de motor een goede beurt voordat de boot wordt opgeborgen. Dan hoef je alleen nog een kleine check te doen zodra de boot in het voorjaar weer het water op kan. Daarnaast moeten ook de filters worden vernieuwd en daarnaast ook de motorolie worden ververst. Kijk verder ook goed naar de v-snaren en controleer goed of deze werken. Mochten ze versleten zijn of niet meer goed werken, zorg er dan voor dat ze vervangen worden.

Controleren van de anodes

Op boten zitten zogenaamde anodes. Die zorgen ervoor dat de metalen onderdelen op de boot niet zomaar wegslijten. Wanneer een elektrische lading uit het water in aanraking komt met deze metalen onderdelen kunnen deze wegslijten. De anodes voorkomen dat, dus wanneer deze niet meer goed werken zal de boot snel slijten. Controleer dan ook tijdig en zorgvuldig de werking van de anodes.

Veiligheid voorop

Het is belangrijk dat de boot tijdens levensbedreigende situaties goed voorbereid is. Werkt de elektriciteit en gas goed op de boot. Het kan bijvoorbeeld levensgevaarlijk zijn om met een beschadigde gasslang op pad te gaan. Daarnaast moeten ook een aantal middelen aanwezig zijn. Denk hierbij aan reddingsvesten, lichtkogels en een eventuele brandblusser.

Overig onderhoud

Uiteraard is het bovenstaande niet het enige wat gecontroleerd moet worden. Het is vaak ook afhankelijk van het type boot dat je hebt. Is het een zeilboot of juist meer een jacht? Daarnaast is het ook belangrijk om het interieur van de boot goed te onderhouden. Dit kan bijdragen aan de verkoopprijs mocht je de boot ooit willen gaan verkopen of inruilen voor een nieuwe.